BLOG

Zo ging mijn eerste halve triathlon...

Job van Leeuwen | 22 september 2019

Eerder dit jaar mocht ik mee met het trainingskamp van het BMC-VIFIT triathlon team op Mallorca, waar ik me een week lang bevond tussen allemaal top long-distance triathleten. Dit motiveerde me zo erg dat ik me thuis direct maar heb ingeschreven voor mijn eerste halve triathlon

Veel mensen zeggen dat je je eerste halve triathlon vooral ‘gewoon’ moet finishen, zonder te denken aan een eindtijd. Dit advies heb ik toch maar even genegeerd, ik wilde onder de 4,5 uur! Mijn specifieke voorbereiding begon zo’n 10 weken geleden, en in die tijd heb ik nog 3 trainingswedstrijden gedaan. De eerste daarvan was niet best: een voor mijn gevoel super slechte wedstrijd. Ook al wist ik dat ik pas twee weken aan het trainen was en de omstandigheden zwaar waren, was ik toch het vertrouwen even kwijt. Is dit wel een juist schema voor mij? Is de 4,5 uur überhaupt wel een realistisch doel? Gelukkig kreeg mijn vertrouwen vrij snel daarna een goeie boost tijdens een 1/3e triathlon in Enschede, en ook de laatste voorbereidingswedstrijd ging zeer goed: ik was er klaar voor! 

Zaterdag 14 september was het dan zo ver. De wekker ging om half 6 om mijn standaard pre-race maaltijd naar binnen te werken: 6 witte boterhammen met jam, 3 uur voor de start. De dag ervoor had ik alles al klaargezet in de wisselzones, en hoefde alleen nog de bidons op mijn fiets te doen. Twee grote bidons met isotone sportdrank, en 1 bidon waarin ik 4 Vifit Sport gelletjes had leeg geknepen, met een beetje water erbij (zo hoefde ik tijdens het fietsen niet te klooien met losse verpakkingen, maar kon ik simpelweg een slok nemen uit de bidon). 

De weersomstandigheden waren nagenoeg perfect. Amper wind (wat nog wel eens anders kan zijn op de dijk bij Almere) en een lekker zonnetje, maar toch niet te warm. Nog even snel een cafeïne gelletje naar binnen gewerkt voordat het startschot klonk. Het zwemmen voelde vrij goed, voor mijn doen dan toch. Dit blijft toch veruit mijn slechtste onderdeel en ik verlies hier nog steeds veel tijd. 

Toen het fietsen. Voor mijn gevoel begint hier de (/mijn) race pas echt. Ik heb een powermeter op mijn fiets zodat ik precies kan zien hoe hard ik trap (is iets nauwkeuriger dan hartslag). Het vermogen wat ik van plan was te trappen voelde de hele tijd vrij gemakkelijk aan (voor degene die dat iets zegt/boeit: 240-250 watt). Ik zag de hele tijd een snelheid van zo’n 40 km/h op m’n schermpje, en vloog de ene na de andere deelnemer voorbij. Met een 17e tussentijd bij het fietsen klom ik van de 451e naar de 48e plek (van de in totaal 1356 deelnemers), best een prima fiets onderdeel dus!

Toen de tweede wissel, fiets neergehangen, snel naar de wisseltent gelopen, sokken aan, schoenen aan, gelletje en petje gepakt en gaan. Nu alleen nog die halve marathon. Het plan was om de eerste van de 3 rondes een tempo van 4:15 min/km te lopen, en stiekem hoopte ik daarna nog wat te kunnen versnellen. 

Wat voor mij nog wel eens een probleem wil zijn is mijn ‘zwakke blaas’. Dit is dus niet alleen in de kroeg irritant, maar ook tijdens langere wedstrijden. Helaas was het nu niet anders. Na een korte pi(t)sstop van een minuutje kon ik me weer volledig focussen op mijn tempo, en op het binnenkrijgen van voldoende koolhydraten (gelletjes) en vocht. Ik liep constant iets sneller dan ik van plan was, maar dit was een mooi tempo wat ik goed kon vasthouden. Bij het ingaan van de laatste ronde keek ik voor het eerst naar mijn tussentijd en zag ik dat ik nét onder die 4,5 uur zou kunnen duiken. Daarvoor moest ik nog wel een beetje pushen, en dus was de laatste ronde best wel een beetje afzien. Uiteindelijk de halve marathon in 1:28 gelopen, en daarmee dook ik heeel ruim onder die 4,5 uur: 4:29:04! Daarmee werd ik 33e, doel (net) gehaald, en dit smaakt zeker naar meer!


Gefeliciteerd met deze enorm knappe prestatie Job! 

Benieuwd wat Job zoal eet op een trainingsdag?

Webshop

Herstellen met de producten van Vifit Sport? Shop de producten in de webshop!

Webshop