BLOG

Stijn’s Road to France: Getting Started

Volgende zomer ga ik de Ironman 70.3 van Les Sables d’Olonne doen, maar waar moet je eigenlijk beginnen om je hierop voor te bereiden?

Basis Conditie

Voordat ik begin met mijn “officiële” voorbereiding op de Ironman, vind ik het belangrijk om een basis conditie op te bouwen. Te snel te veel willen, zal tot meer problemen leiden dan het oplost. Het is dan ook belangrijk om er eerst voor te zorgen dat de basisconditie er is. Fietsen en hardlopen doe ik al langer en zijn voor mij niet zo’n groot probleem (in tegenstelling tot het zwemmen, wat inmiddels al weer jaren geleden is). Wat betreft het hardlopen wil ik drie kwartier op een relatief rustig tempo kunnen rennen, zonder pijn of andere problemen. Voor het fietsen geldt hetzelfde, maar dan anderhalf uur lang. Zodra ik dit  beide onder de knie heb kan het opbouwen beginnen, maar niet eerder! Voor het zwemmen ligt dit net wat anders. Maar daar kom ik nog op terug

Trainingsschema

Voor mij is het erg fijn om een trainingsschema te (laten) maken. Een trainingsschema kan je helpen met het opbouwen van je conditie en het toewerken naar jouw doel. Maar een trainingsschema is voor mij voor ook voor iets anders van belang namelijk…: een stok achter de deur. Als je met jezelf afspreekt te gaan trainen, maar je gaat niet, kan het zijn (zoals in mijn geval) dat je dit niet heel erg vindt en tegen jezelf zegt; “ach ja, dan gaan we morgen toch dat rondje fietsen?” Maar ja, vaak komt dit er dan ook niet van. Om deze valkuil tegen te gaan kan een trainingsschema erg handig zijn. Als er een schema op de ijskast hangt waar vetgedrukt opstaat; WOENSDAG 15KM LOPEN! , dan kan ik er moeilijk om heen. Als ik dan niet ga, zal ik me er schuldig over voelen. Dit kan helpen om strakker op je voorbereiding te zitten en iets strenger voor jezelf te zijn!

Techniek

Tijdens-, en in aanloop naar de Ironman 70.3 is techniek net zo belangrijk als je conditie. Als ik tijdens de Ironman 70.3 een top conditie-, maar daarentegen nul zwem techniek heb, dan ben ik mezelf tijdens het eerste onderdeel van de race alleen maar tegen aan het werken. Ik ben dan energie aan het verspillen die ik nog hard genoeg nodig heb voor het fietsen en hardlopen! Daarom is het belangrijk om, voor dat de echte trainingen beginnen en ik mijn schema ga volgen, ik me ga verdiepen in het opfrissen van de basis technieken. Voor het fietsen en hardlopen heb ik deze onder de knie, maar voor het zwemmen kan dit zeker een opfrisser gebruiken! Een aantal lesjes nemen of met een vriend mee gaan die wat tips & tricks kan delen, is dus zeker geen overbodige luxe. Je zult merken dat je grotere en snellere stappen maakt als je in het begin net wat meer tijd en energie stopt in het leren van de basis technieken. Het klinkt als meer werk, maar hier zul je later alleen maar tijd mee winnen!

Tussentijds doel

Momenteel heb ik nog ongeveer 9 maanden te gaan. Ik ben van plan om over een maand mijn basis conditie op pijl te hebben, mijn (zwem)techniek te hebben bijgewerkt en mijn trainingsschema moet helemaal ready to go zijn! Vanaf dat moment gaan we bouwen en toewerken naar een top resultaat volgende zomer! 

Of het Stijn lukt zijn tussentijdse doel te behalen komende maand? Dat lees je in zijn volgende update!

Meer lezen?

Blijf op de hoogte!