Eva Voortman: Voeding

Gastblogger Eva Voortman | 6 november 2019
Hoi Vifit-sporter,

Heb jij inmiddels al een nieuw doel gevonden? Ik ben er qua droom doel nog niet uit, maar met een aantal stappen naar een positieve basis ga ik weer de goede kant op.

Vandaag een andere blog, een onderwerp waar voor mij geen hoofddoel ligt omdat ik niet uitkom in een sport met een bepaalde gewichtsklasse of esthetische waarden. Echter wel een belangrijk neven doel voor iedereen: voeding. Voeding is de basis van ieder doel wat je wilt bereiken, het is je brandstof en belangrijk voor je herstel.

Hoe beter de brandstof en hoe beter het herstel, hoe beter de prestatie en hoe beter de volgende prestatie. Daarnaast kunnen gewicht, spiermassa en vetpercentage, waar je over een langere periode voor werkt, grote invloed hebben op je fitheid, explosiviteit en uithoudingsvermogen. Best belangrijk dus allemaal!

Voor mij als softball atleet is het belangrijk om explosief te zijn, fit te blijven en dat een aantal uur achter elkaar. Hoe doe ik dat? Allereerst zorg ik dat mijn basisvoeding op orde is, voedzame maaltijden die qua timing rekening houden met de training of wedstrijd. Voor de wedstrijd de focus op koolhydraten en energie, na de wedstrijd op eiwitten, herstel en opladen voor de volgende wedstrijd.

Naast mijn basisvoeding voeg ik een aantal handige producten toe aan mijn dagelijkse voeding, met name op onregelmatige of drukke dagen heb ik altijd producten bij die ervoor zorgen dat ik voldoende van de juiste brandstof binnen krijg. Zo neem ik een energiereep vlak voor aanvang van een training of tijdens de warming up van de wedstrijd of een energiegel voor een extra energie boost als de wedstrijd wat extra's van me vraagt.

Om mijn herstel en daarmee eiwitinname op peil te houden maak ik gebruik van proteine shakes en eiwitrepen. Vaak na de zwaarste training van de dag of na een wedstrijd om gelijk te beginnen met herstellen.

Overigens schrijf ik dit makkelijker op dan dat het soms is om mijn voeding goed te plannen en de juiste waarden binnen te krijgen. Ik zit bijvoorbeeld nu in Taiwan voor een aantal weken softball. Hele andere producten, andere eetgewoonten en leven in hotels maken het gelijk een uitdaging om goed voor mijn lichaam te blijven zorgen. Met name de eerste dagen is het uitzoeken hoe en wat en op reis en wedstrijddagen blijft het vaak lastig. Dit is waar ik nu dan ook extra energierepen en eiwitproducten gebruik om toch de juiste waarden binnen te krijgen.

Ik vind dus mijn basisvoeding ontzettend belangrijk, lekker voedzaam eten met de juiste timing. En om het praktisch te maken heb ik altijd een energiereep en eiwitreep in mijn tas.

Overigens is voeding wel een onderdeel waar leuke en uitdagende doelen heel motiverend kunnen werken. Resultaten zijn goed zichtbaar, voelbaar en meetbaar!

Tot snel!

Eva

Meer lezen?
Bekijk ook de andere blogs van Eva!Alle blogs

Blijf op de hoogte!